Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 octobre 2009 1 19 /10 /octobre /2009 00:48

Regering krijgt bijzondere machten in geval van A/H1N1-pandemie


BRUSSEL

De Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de regering bijzondere machten geeft in het geval van een pandemie van de Mexicaanse griep. Dat gebeurde met 112 stemmen voor en 28 onthoudingen (Vlaams Belang en Ecolo/Groen!).


Om voorbereid te zijn op een mogelijke pandemie van de Mexicaanse griep bereidde de regering een soort uitzonderingswet voor die haar bijzondere machten geeft om indien nodig snel op te treden. In dergelijke omstandigheden is de parlementaire weg volgen te omslachtig.

Het ontwerp geeft de uitvoerende macht daarom de mogelijkheid om een kb te nemen dat de regering bijzondere machten geeft. 


Met de bijzondere machten kan de regering indien nodig bijvoorbeeld bepaalde beroepsgroepen opvorderen die niet tot de gezondheidssector behoren om inentingen te geven, geneesmiddelen laten verspreiden door het leger, beperkingen voor het geven van bloed opheffen, enzovoort. 


De bijzondere machten zijn wel beperkt in de tijd en gelden enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Ze moeten ten laatste één jaar na datum ook worden bekrachtigd door een wet. 


Om bestaande bezorgdheid weg te nemen, keurden de meerderheidspartijen donderdagnamiddag in de bevoegde commissie nog een amendement op de tekst goed dat bepaalt dat de vaccinatie niet verplicht is. Vrijdag staat de wettekst al op de agenda van de plenaire Senaat.
 

 loa (belga)

Bron:
Het Nieuwsblad

Senaat keurt volmachtwet goed bij grieppandemie

De Senaat heeft vanmiddag het wetsontwerp goedgekeurd dat de regering bijzondere machten geeft in het geval van een pandemie van de A/H1N1-griep (Mexicaanse griep). Dat moet de regering in staat stellen om indien nodig snel op te treden. Dat gebeurde bij 34 stemmen (meerderheid) voor en 12 onthoudingen van de Groenen, Vlaams Belang en Geert Lambert (SLP).
 
Uitzonderingswet


Om voorbereid te zijn op een mogelijke pandemie van de Mexicaanse griep, bereidde de regering een soort uitzonderingswet voor die haar bijzondere machten geeft om indien nodig snel op te treden, zonder de omslachtige parlementaire weg te moeten volgen. Het ontwerp geeft de uitvoerende macht daarom de mogelijkheid om een KB te nemen dat de regering bijzondere machten geeft.
 
Inentingen

 
Met de bijzondere machten kan de regering indien nodig bijvoorbeeld bepaalde beroepsgroepen opvorderen die niet tot de gezondheidssector behoren om inentingen te geven, geneesmiddelen laten verspreiden door het leger, beperkingen voor het geven van bloed opheffen... De bijzondere machten zijn wel beperkt in de tijd en gelden enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Ze moeten ten laatste één jaar na datum ook worden bekrachtigd door een wet. Het ontwerp bepaalt nog dat de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep niet verplicht is.
 
Na de stemming hekelde Ecolo-fractieleider José Daras dat de meerderheid voor dergelijk belangrijk ontwerp er zelfs niet in slaagde in aantal te zijn. (belga/lpb)


16/10/09

Bron: De Morgen
Partager cet article
Repost0

commentaires

                    

Recherche

Contact

 

initiative.citoyenne[at]live.be

Courriers Aux Autorités & Autres Documents Importants

Ce site refuse de cautionner le label HONcode.

Ce site refuse de cautionner le label HONcode    

Ce site soutient Nurpa pour la liberté d'internet

Boutton de soutien à la NURPA